Hit (18360) F-90

Namaz İle İlgili Sorular ve Cevapları

İlim Dalı : Fıkıh Konusu : Cenaze,Hutbe,İmsak,Namaz,Seferilik,Sehiv Secdesi
Soruyu Soran : Cevaplayan : Önder Nar
Cevaplayanın Mezhebi:
Ekleyen : /2022-02-16 Güncelleyen : /2020-03-31

1-Soru: Her kişinin arkasında namaz kılınır mı?
el Cevab: İtikadı sahih her salih ya da fasık müminin arkasında namaz kılınma kuralları çerçevesinde namaz kılınsa namaz sahih olur.
- Ama namaz için imamlık yapacak müminin öne geçmesi ile ilgili değerler bilinmelidir.

2-Soru: Sargıya mesh eden biri imam olabilir mi?
el Cevab:  Sağlıklı birisi varken özürlünün imameti caiz değildir.

3-Soru: Ezan okunduktan sonra erkekler camiden çıkmadan, kadınların namaz kılmalarında bir sakınca var mıdır?
el Cevab: Caizidir.

4-Soru: Hanefi mezhebine göre bayan çorapsız namaz kılabilir mi?
el Cevab: Kılabilir.

5-Soru: Ateşi gözüken bir sobanın önünde namaz kılınabilir mi?
el Cevab: Caizdir.

6-Soru: Vitir namazında kunut dualarının cehren okunması sehiv secdesini gerektirir mi?
el Cevab: Kunut dualarının sesli okunması caizdir. Bir şey gerekmez.

7-Soru: Öğlen namazının sünnetini kılarken ilk oturuşta tahiyyattan sonra salli-barikleri de okuyan birisi ne yapar?
el Cevab: Sehiv secdesi yapmalıdır. Yapmasa namazı sahihtir.

8-Soru: Sabah namazının vakti güneş doğana kadar mıdır yoksa öğlen namazına kadar mıdır?
el Cevab: Güneş doğmaya başladığı ana kadardır.

9-Soru: Namaz vakitleri bir vakitten diğer vakite kadar değil mi? Neden sabah namazının vakti bu kadar kısa?
el Cevab: Namaz vakitleri efendimizin hadisleriyle sabittir. Bir vakitten diğer vaktin girişine kadardır şeklindeki niteleme sabah namazına uymamaktadır.

10-Soru: Sabah namazından sonra güneşin doğmasını beklemek vacip midir? Eğer beklenilmezse günah olur mu?
el Cevab: İbaha alanıdır. Beklenilirse tesbihle zikirle geçirilmesi fazaili amaldendir.

11-Soru: Bir kimse sabah namazının farzını kılarken teşehhüd miktarı oturduktan sonra güneş doğsa namazı bozulur mu?
el Cevab: namazı sahihtir


12-Soru: Namaz kılarken, secdede gözlerimiz kapalı mı açık mı olmalı ?
el Cevab: Namaz kılarken gözleriniz açık olmalıdır. Kapalı olması mekruh görülmüştür. Peygamberimiz beni nasıl namaz kılar görüyorsanız öyle namaz kılın buyurmuşlardır.

- Ben İhya'da okumuştum, İmam Gazali hazretleri, " Eğer göz kapatmak huşu içinse olabilir" diyordu. Huşuu davet içinse olamaz mı acaba?

el Cevab: Huşuyu peygamberimiz gibi yakalamaya çalışın. Gözleriniz açık ve secde ettiğiniz alana yönelmiş olsun. Namaz kılarken sadece kâbede bakışlarınızın kâbeye yönelik olması caizdir. (Huşu Allahın huzurunda olduğunuz duygusuyla namaz kılmaktır ve namaz boyunca bu duyguyu kaybetmemektir.)

13-Soru: Ögle ve yatsı namazlarının 2 rekat son sünnetlerini 4 rekat kılmanın hükmü nedir? Eğer 4 e tamamlamak caiz ise ikindi namazı sünneti gibi mi kılınmalıdır yoksa salli barik okumadan 3. rekata kalkılabilir mi?
el Cevab: Caizdir. Kalkılabilir  ama nafileleri iki iki kılmak efdaldir. Salli barik son oturuşlarda okunan dualardır.

14-Soru: Sehiv secdesi ne zaman yapılır? Yanlışlıkla 3 rekatta oturan kişinin ne yapması lazım? Namazı yeniden mi kılmak gerekir?
el Cevab: Farz veya vaciblerin tehir edildiğinde sünnet terk edildiğinde sehiv secdesi yapılır. 4 rekatlı bir namazda 3. rekatta oturan kalkıp 4. rekatı da kılar sonra sehiv secdesi yapar. Eksik rekat olmasına rağmen selam veren kıbleden yönünü dönmediyse ve başka bir amele girişmediyse abdesti de bozulmadıysa kılmayı unuttuğu rekatı kılar ve sonra sehiv secdesi yaparsa namazı tamam olur.

15-Soru: Sünnet terk edildiğinde sehiv secdesi yapmak gerektiğini ilk kez duydum hocam?
el Cevab: Hanefi fukahası farz (ya da vacibin) geciktirilmesi durumunda o eksikliği yerine getirildikten sonra sehiv secdesi yapmanın vacib olduğunu söylemişlerdir. Şafii ve hanbeliler sehiv secdesinin sebebi vacibse vacib sünnetse sünnet olduğunu söylemişlerdir. Malikilere göre sehiv secdesi sünnettir. 4 mezhebe göre de yapılmadığında namaz sahihtir.

16-Soru: Namazda kalbin daha uyanık olması için bayanlar duaları kendileri işitecek kadar sesli okuyabilirler mi? İmama uyan birinin hocayla birikte okuması gerekir mi dinlemek mi daha evladır? Fatihasız namaz olmaz deniyor.
el Cevab: Efendimiz fatihayı okumayanın namazı yoktur buyurmuşlardır.  Sahih bir rivayettir. Yine efendimiz cemaatle namaz esnasında imama uymasına rağmen kuran okuyan sahabiye imama uyanın okuyuşu imamın okuyuşudur buyurmuşlardır. Efendimizin bu sözü fatiha okumayanın namazı yoktur hadisinin ferdi namaz için söylendiğini göstermektedir. Hanefi mezhebinde fetva bu şekildedir. Kıraatin gizli olduğu namazlarda imama uyan cemaatin içlerinden fatihayı okumalarının caiz olduğunu söyleyen fakihler de vardır.

17-Soru: Takvimde bir imsak vakti bir de güneş vakti var. Bu ikisi arasındaki zaman sabah namazı vakti değil midir? Ramazanda ezan imsak vaktinde okunuyor, normalde imsaktan sonra güneşten önce bir arada. İmam şafiye göre imsaktan sonra namaz kılınırmış, imam hanifeye göre kılınmazmış diye duydum. Tam vakti nedir, neye göre kılınması gerekir bu konuyla ilgili en anlaşılır ve net hadisle beraber bir cevap verirseniz çok sevinirim.
el Cevab: İmsak vakti sabah namazı vaktinden ayrı bir vakittir. Sabah namazı vakti güneş dogmasından yaklaşık 40 -45 dakika önce girer ve güneşin doğmasıyla sona erer. Bu ikisi arasındaki vakit sabah namazı vakti değildir.

18-Soru: Sandalyede ya da oturarak namaz kılan birinin elleri, secdede dizleri üzerinde mi olur, yoksa nerde? Ben birini gördüm, elleri havada da olsa secde eder gibi boşlukta tutuyordu. Nasıl olacak acaba?
el Cevab: Secde edebiliyorsa yerde, yoksa dizlerinde; gördüğünüz de a şahıs secde edemediğinden secdeyi ima eden davranışı yapmış .
Ek; namazı Allah Rasulu nasıl kıldıysa öyle kılacağız. Takatimizin yetmediği namaz fiillerinde o fiili ima eden davranışlar yapabiliyorsak bari onları yapacağız. Ayakta duramıyorsak otururken ayakta durma durumunu ima edeceğiz. Secde edemiyorsak secde fiilini yapabildiğimiz kadarıyla yapıp gerisini ima edeceğiz... İşte buna kıyas edin. Namazları oturarak kılabiliyorsak sandalyeden sarfı nazar etmeliyiz.

19-Soru: Tek kişi cemaati olan imam namaz bitiminde yüzünü camaate döner mi?
el Cevab: Her iki durum da caizdir. Esasen cemaate bir münasebet için dönülür. Kıbleye dönük oturulması efdaldir.

20-Soru:  Ben çalışıyorum iş yerim var ama namaz vakti geldiğinde kapatıp camide namaz kılıyorum ama sadece farzını kılıyorum çalıştığım için içim sanki eksik oluyormuş gibi eksik kılıyormuşum gibi hissediyorum ama farzını kılıp çıkıyorum endişeme yardımcı olur musunuz sanki kıldığım namaz kabul olmuyor zannediyorum farz kafi midir?
el Cevab: Farzın edası farz, sünnetin edası sünnet, vacibin edası vacibdir. Namaz şartlarını yerine getiriyorsanız sahihdir. Sadece farzları kılarsanız sadece farzları eda etmiş olursunuz. 

21-Soru: Kaza namazı olan bir kişi nafile namaz kılabilir mi ?
el Cevab:
Caizdir.
Not: Verdiğimiz cevaplar hanefi fıkhına göredir. Gerektiğinde ya da sorulduğunda diğer müctehidlerin fetvalarını da ifade edebiliyoruz.

22-Soru: Cemaatle namaz kılarken yatsının farzından sonra unutarak teravihe başlansa ve 4 rekat kıldıktan sonra hatırlansa son 2 rekat sünnet kılınıp kılınan 4 rekat üzerine 20 mi kılmak gerekir yoksa 16 kılsak olur mu? Tertip önemli mi?
el Cevab: Namaz sahih olur. Sünnete riayet etmemiş olursunuz. Sıralama sünnettir. İhmal edilmiş olur

23-Soru: Öğle namazının ilk dört rekat sünnetini kılarken, (İlk kazaya kalmış öğle namazının farzını ve öğlenin ilk sünnetini kılmaya) diye niyet edilir. Aynen farz gibi kılınır. Son iki rekatta zammı sure okunsa da olur, okunmasa da olur. Çünkü dört rekatlı farz namazların son iki rekatında zammı sure okumakta mahzur yoktur. Öğle namazının son sünnetini kılarken, (İlk kazaya kalmış sabah namazının farzını ve öğlenin son sünnetini kılmaya) diye niyet edilir.
Böyle bir şey var mı hocam? Yani sünnet kılarken kaza da kılmaya niyet aynı anda olur mu?

el Cevab: Caiz değildir.

24-Soru: Arkadaşım namaz kılarken namazın içinde olmadı diye tekrar ediyor (ettehiyyatü ettehiyyatü) tekrarının sayısını bile hatırlamıyorum namazın sonuna kadar devamlı tekrar ediyor. Konuştum elimde değil olmadı sanıyorum diyor, ikna etmem için ne yapmalıyım?
el Cevab: Tahiyyatı okuyacak kadar bekleyip devam etsin namazı bozulmaz.

25- Soru: Fatih Müşerref Korkmaz
Soru: 1- Namaz kılmış biri namazdan sonra elbisesinde namaza mani olacak kadar necaset görse namazı iade eder mi vakit çıkmadı ise...
2-Sehiv yapacakken sehivi de unutan biri namazı sehivsiz tamamlarsa iade gerekir mi?
3- Savaş çıksa bizi hapse atsalar çıplak soysalar namazları nasıl kılarız teyemmüm ettikten sonra…

 el Cevab:
1- Namaza mani olacak kadar necaset namaza manidir. Temizlenip namazı iade eder.
2- Sehiv yapacakken unutan sehiv sebebine göre farzı vacibi terk ettiyse iade eder tehir ettiyse de sadece sehiv secdesini unuttuysa namazı sahihtir.
3- Örtünme imkanı verilmezse, avreti en uygun şekilde örtecek şekilde oturur öyle kılarsınız.
Allah öyle zamanlar göstermesin

26- Soru: Fatma Fedakar
Soru: Seferi olan bir kimse eve döndüğünde seferilik hali bitiyor mu hemen?
el Cevab: Oturduğu şehrin sınırlarına ulaşınca seferiliği biter.

27- Soru: Hakan Güner
Cenaze namazında sessiz okunması gereken dualar cehren okunduğu zaman ne icab eder?

el Cevab: Bir şey icap etmez.
(Ama muhtemelen cemaatten birisi derhal böyle davrananı uyaracaktır.)

28- Soru: Zeliha Ünver
Cuma hutbesini dinlemenin kadın ve erkek için hükmü nedir?

el Cevab: Cuma namazına katılan herkesin dinlemesi farzdır.

29-Soru: Recep Polat
Hocam cuma hutbesinde konuşmakla ilgili bilgi verir misiniz?

 el Cevab: Hanefi fukahası cuma hutbesi esnasında bir diğer cemaat ferdine sus bile desen cumanın ecrini kaçırmış olursun hadisi çerçevesinde bunu caiz görmezler.
-Tahiyyetül mescid ve cumanın sünneti gibi namazlar imam hutbeye başladıysa terk edilir.
Şafii ve Malikiler de imam hutbeye çıksa bile mescide giren tahiyyetül mescid namazını kılar. Şeklinde fetva verilmiştir.

30- Soru: Osman Doğan
İett de çalışan şoför cuma namazı vakti işte oluyor. Bu çoğu zaman böyle. Ne yapması lazım gelir?

el Cevab: Cuma kılınamadığında öğle namazı kılınır. Devlet yöneticilerinin nöbet düzenlemesi yaparak bu konuyu çözüme kavuşturmaları gerekir.
-Kendiniz tedbir alabiliyorsanız alır ve cumayı kılmaya çalışırsınız. Cuma kılma ortamı oluşturamazsınız mazur olursunuz.

31- Soru: Mine Özdemir
Hocam bayanlar cuma namazı kılabilir mi?

el Cevab: Kadınlara uygun bir alan tahsis edildiyse caizdir.

32- Soru: Meryem Baycar
Cuma namazının 2 rekat farzını kılınca öğlen namazının 4 rekat farzını kılmıyoruz... Bu uygulama kadınlar için geçerli mi? Şöyle bir durumla karşılaştım biz kadınız bize cuma farz değil o yüzden öğlen namazını kılmamız gerek dediler haremde... İlmihale baktım kadınlarla ilgili bir şey yazmıyor…

 el Cevab: Cuma namazı kılan öğle namazını kılmaz. Cuma öğle namazını yerine geçer. Kadınlar için de bu geçerlidir. bu konuda ihtilaf yoktur. İttifak vardır.

 Ek bilgi: Cuma namazının sıhhat şartları ile ilgili varlık ve uygulamadaki sorunlar sebebiyle İslami hükümlerle yönetilmeyen İslam ülkelerinde fukaha cuma gününün öğle namazının kılınması gerekir şeklinde fetva vermişlerdir. Buna zuhru ahir denilmektedir. Fukaha cumanın eda ve sıhhat şartlarının oluşmadığını görünce bu fetvayı vermişlerdir. Farziyet şartları oluşmadığı halde cuma kılınmasının tavsiyesi siyasidir. Cuma namazı, Müslümanların bir araya geldikleri ve bilgilendirildikleri bir toplantı sebebi ve varlık isbatı göstergesi kabul edilmektedir. Bu çerçevde İslami değerlerin tamamının ya da bir kısmının yasak olduğu ülkelerde cuma namazı için toplanılabiliniyorsa toplanılmalı ama son öğle namazı da mutlaka kılınmalıdır. Hanefi mezhebi muteahhirun ulemasının fetvaları bu şekildedir.

 Mülahaza: Sibel Zeynep Türkeli
Bayanlar öğle namazını kılmak için erkeklerin cumadan çıkmasını beklemek zorunda mıdır?

 el Cevab: Kadınların beklemesi gerekmez.

33- Soru: Zuleyha Cevher
Hocam cemaatle namaz kılarken imama uyanın susması vacib, bunu terk eden ama sonradan hata ettiğini öğrenenin durumu nedir? Sonradan öğrenenin ne yapması gerekir. Namaz iade mi edilir, iade edilirse vaktinde kılınmış sayılır mı?

 el Cevab: İmama uyduğu halde içinden tek başına kılıyormuş gibi kıraati yapanın namazı sahihtir.

34- Soru: Ayşe Demirci
Hocam bayanların camiye gitmesi konusunu aydınlatabilir misiniz, günümüzde bayanlar her türlü iş için çarşı pazar dolaşırken camiye gelince uygun olmaz diyorlar fetvasını ve takvasını öğrenebilir miyiz?

el Cevab: Camiye cemaatle namaz kılmak için gidilir. Kadınların cemaatle namaz kılmaları müstehaptır. Haklarında sünnet değildir. Çarşıda olduklarında namazı vaktinde kılmak için cami de uygunsa cemaate iştirak etmeleri caizdir. Cemaat sevabıyla alakalı hadisler esasen erkekler hakkında olmakla birlikte cemaatin sevabını kazanırlar.

35- Soru: Ahmed Argun
Sabah Aksam ve yatsı namazlarını munferid olarak kılarken öğle ve ikindi de ki gibi içimizden okuma şartı var mı? Yani illa ki cemaatle namaz kılarken mi imam dışından okuyabilir... Tek başına namaz kılınırken kişi dışından okuyamaz/okuyabilir mi?
2.sorum: Birinci rekatta birden fazla sure okunabilir mi... Örneğin ilk rekatta beyyine, zilzal okuduk, ikinci rekatta adiyat okunabilir mi?
Bunun bir ölçüsü var mi ? Kaç sure ard arda okunabilir?

el Cevab: Efendimiz de en güzel kulluk örneği vardır. Gizli okunan ve açıktan okunan namazlar da ameller efendimizin örnekliği sebebiyle böyledir.
Tek başına kılınırken kendinizin duyacağı kadar mırıldanmak caiz görülmekle birlikte efendimizin örnekliğinde kalmayı önemseyin.
Birden fazla sure okunabilir. Kuran hatmiyle bile bir rekat tamamlanabilir. Diğer rakatte de tekrar hatmederseniz caizdir.

36- Soru: Barış BuLut
Hocam namazı cemaatle kılmak için vakit çıkmasına 5dk kalaya kadar geciktirmek doğru mudur? O durumda hangisi daha öncelikli cemaat olmak mı yoksa son vakte bırakmamak mı?

 el Cevab: Bu sadece sabah namazında böyledir. Diğer namazlarda efdal olan vakti girince cemaat yapıp kılmaktır.

37- Soru: Gülten Gökçe
Selamün aleyküm Hocam ben namaza başladığımda sürekli 1anlık aklıma başka işlerim geliyor kendimi toparlamaya çalışıyorum gene geliyor bir tek namazdayken ama ne yapmam gerek?
el Cevab: Kendinizi toparlamaya çalışmanız yeterlidir.

38- Soru: Mine Özdemir
Hocam namazda esnemek namazı bozar mı?

el Cevab: Bozmaz

39- Soru: Serpil Darılmaz
İkindi namaz vaktini geciktirme durumunda, akşam namazı da yaklaşmış olsa yinede farzını kılabilir miyiz, yoksa kazaya mı bırakmak gerekir?

 el Cevab: Güneş batmaya başlamadan önce namazınızı kılabilirsiniz. Ama geç vakte bırakmak mekruhtur. Kazaya bırakmayın.

40- Soru: Aybike Şeker
Benim de sabah namazının vaktiyle ilgili bir sorum var. Daha önce bu konu geçmişti ama pek anlamadım. Takvimde bir imsak vakti bir de güneş vakti var. Bu ikisi arasındaki zaman sabah namazı vakti değil midir? Ramazanda ezan imsak vaktinde okunuyor, normalde imsaktan sonra güneşten önce bir arada. İmam Şafiye göre imsaktan sonra namaz kılınırmış, imam Hanifeye göre kılınmazmış diye duydum. Tam vakti nedir, neye göre kılınması gerekir bu konuyla ilgili en anlaşılır ve net hadisle beraber bir cevap verirseniz çok sevinirim.

el Cevab: İmsak vakti sabah namazı vaktinden ayrı bir vakittir. Sabah namazı vakti güneş dogmasından yaklaşık 40 -45 dakika önce girer ve güneşin dogmasıyla sona erer. Bu ikisi arasındaki vakit sabah namazı vakti değildir. Aşağıdaki linki inceleyiniz.

İmsak Vaktinde Sabah Namazı Kılmanın Hükmü İçin Tıklayınız;

 41- Soru: Dilek Aktaş
Yolcu namazına niyet edip memleketinden giden bir kişi, gittiği yerde kazaya kalan namazlarını memleketine dönünce kazalarını 2mi kılar 4mü?

 el Cevab: Seferdeki namazlar sefer halindeki gibi kaza edilir mukim halde iken kazaya kalanlar da mukim gibi.

42- Soru: Fatih Müşerref Korkma
Cenaze namazında ayakkabı da ki necaset elbiseden sayılır mı? Ayakkabıyı çıkarmak gerek mi?

 el Cevab: Ayakkabıdaki necaset cenaze namazına zarar vermez.
Yatmadan amenerrasulu 100 istiğfar 100 salatu selam 100 tevhid okuyun
Ayakkabıdaki pislik gördüyseniz temizleyin. Ama temizlemeye fırsat olmadıysa namaza mani olmaz

43- Soru: Melek Çelik Benhür
Bir diğer sorumda namaz kılarken tam karşımda tv var bazen açıkta oluyor bu şekilde kılabilir miyiz? (5 Haziran)

el Cevab :
TV nin açık olması namazı bozmaz. Ama siz namaz esnasında tv ye dikkat kesilirseniz veya oradaki görüntüye ya da sese odaklanırsanız namazınız bozulur. 
Bu tehlike sebebiyle tv önünüzde ya da yanınızda açıkken namaz kılınması mekruhtur.

44- Soru: Ayşenur Taş
Hocam namaz esnasında bir yerimiz kanasa ve biz bunu namazımızı eda ettikten sonra fark etsek vakit de çıkmamışsa tekrar kılmamız gerekir mi? (17 Eylül 2015)

el Cevab: Gerekir.

Mülahaza: Zuleyha Cevher 
Hocam burun içinde ya da kulak içinde hafif kanama olsa dışarı çıkmasa abdesti bozar mı?

el Cevab: Damarın ya da yaranın çatlaması veya az sızma abdesti bozmaz. Akma hali olursa bozulur.

45- Soru: Mansur Derin
Her kişinin arkasında namaz kılınır mı?

el Cevab:  itikadı sahih her salih ya da fasık müminin arkasında namaz kılınma kuralları çerçevesinde namaz kılınsa namaz sahih olur. 
-Ama namaz için imamlık yapacak müminin öne geçmesi ile ilgili değerler bilinmelidir. bu içerik daha önce açıklandı.
 

46-Soru: Şeyma Başara
Namazı bozduğumuzda bozulan namazın yerine kaza gerekir mi?

el Cevab: Bozulan namaz iade edilir.

50-Soru: Üneyse Albayrak
Eldivenle namaz kılınır mı?

el Cevab: Gerekmedikçe namazda giyilmemelidir. Gerekiyorsa giyilmesi namazı ifsad etmez.

51-Soru: Hasret Akan
Hocam benim yengemin okuma yazması yok ve hiç dua bilmiyor günlük ben söylüyorum oda benle kılıyor namazı kabul olur mu?

el Cevab: Namaz kılmasını öğreninceye kadar mazurdur. Ne öğrenebilirse onunla namazı kılar. 
-Cemaatle namaza devam ederse imama uyarak farzları eda etmesi bir çıkış yoludur. 
Hemen Fatiha, Kevser ve İhlas surelerini öğrensin en azından. Dinlediğini sureyi tekrar ederek namazı kılması öğreninceye kadar caiz olur.
 

52- Soru: Sebil Aydın Avcı
4 -2 veya 3 vitir rekatlık namazlarda bir kaç defa sehiv secdesi gereken bir durumda tek bir sehiv secdesi mi yapılır? Allaha emanet olunuz...

el Cevab: Tek sehiv secdesi sehiv secdesi yapılmasını gerektiren hatalar için yeterlidir.
 

53-Soru: Eyüp Gündoğan
Başkasına ait arazide namaz kılmak caiz mi?

el Cevab: Caizdir. Namaz manevi intifadır.

54-Soru: Şevket Osmanbek
Yatsı namazında hoca ikinci rekatta ayeti yanlış okudu farzı tekrarlamak gerekir mi?

el Cevab: Kıraat hatası sebebiyle namaz iadesi gerekmez.


55- Soru: Hocam, namazda ettahiyatüden sonra, Allahumme salli ve Allahüme barik dualarını okumak farz mıdır? Okunmazsa ne olur?

el Cevab: Farz değildir. Müstehabdır. 
Okumayı unutsa ya da bir mazeret sebebiyle kasden terketse de namazı sahih olur. 


56- Soru: Hüseyin Şen
Hocam çok kısa bir sorum var cevaplarsanız sevinirim. Geçirmiş olduğum trafik kazası sebebiyle sol bacağım kırıldı bastonsuz yürüyemiyorum ayakta da namaz kılamıyorum. Genelde evde kılıyorum namazlarımı. Camiye gitmek istediğimde ön sırada cemaatte bacağım sebebi ile katılamadığım için caminin içinde en arkada bulunan sandalyeye oturarak kılıyorum ama tek başıma oluyorum yani sorum bu durumda ben tek başıma imama uyabilir miyim?

el Cevab: Saf dışında cemaatle namaza durmanız durumunda namazınız (cemaatle) sahih olmaz.
Sandalyede namaz kılmanız caiz olmaz. 

57- Soru: Adnan Uçgun
4 rekatlık sünnet namazı kılarken 1. rekatta felak ile başlanırsa yanlışlıkla, sonra ne yapacağız?

el Cevab: Namaza devam edeceksiniz. Kuran tertibine uymamak namazı bozmaz.
 

Otel Tekstili antalya escort sakarya escort mersin escort gaziantep escort diyarbakir escort manisa escort bursa escort kayseri escort tekirdağ escort ankara escort adana escort ad?yaman escort afyon escort> ağrı escort ayd?n escort balıkesir escort çanakkale escort çorum escort denizli escort elaz?? escort erzurum escort eskişehir escort hatay escort istanbul escort izmir escort kocaeli escort konya escort kütahya escort malatya escort mardin escort muğla escort ordu escort samsun escort sivas escort tokat escort trabzon escort urfa escort van escort zonguldak escort batman escort şırnak escort osmaniye escort giresun escort ?sparta escort aksaray escort yozgat escort edirne escort düzce escort kastamonu escort uşak escort niğde escort rize escort amasya escort bolu escort alanya escort buca escort bornova escort izmit escort gebze escort fethiye escort bodrum escort manavgat escort alsancak escort kızılay escort eryaman escort sincan escort çorlu escort adana escort