Hit (4480) F-208

Katılım Bankalarından Ev Veya Araba Almanın Hükmü

İlim Dalı : Fıkıh Konusu : Faiz
Soruyu Soran : Cevaplayan : Önder Nar
Cevaplayanın Mezhebi:
Ekleyen : /2005-09-14 Güncelleyen : /0000-00-00

Soru: Katılım bankası adı altında bankalar var. Bunlar mesela almak istediğin bir ev ya da araba varsa onu satın alıyor. Sonrada sana satıyorlar. Misal arabayı gösteriyorsun 15 liraya alıyor 18 liraya da sana satıyor. Şimdi bu nasıl faiz olmuyor anlamadım?

el Cevab:
Vade farkının alışverişin en başından iki taraf tarafından kabul edilmesi esasına dayanıyor.
Örneğin bir taksiyi 30.000 TL ye peşin alabiliyorsunuz. Ama peşin bu parayı ödeyemiyorsunuz.
Mal sahibinden 30.000 TL ye taksi satın alınıyor. Ama size karlı olarak 38.000 TLye satılıyor. Ama size bu parayı 3 senede ödeme kolaylığı sağlanıyor. Siz de bir malı istediği fiyata satarak kar eden tüccarın satışının caizliği esası üzerine bu malı satın alıyorsunuz. İyi kâr eden satıcı size ödemede taksit seçeneği ve uzun bir zaman diliminde ödeme yapma imkânı sağlıyor.
Taksitlerin vaktinde ödenememesi ihtimaline karşı size tazminat vermeyi kabul etme ya da satışın iptali ve cezai yaptırım seçeneği sunuluyor.

Mülahaza: Hüseyin Şahap
Hocam bende kart var bazen alışveriş yapıyorum sonra bana mesaj geliyor aylık yüzde bir veya iki neyse komisyon karşılığı taksitlendirme yapalım böyle bir şey olur mu sizce, bu kart bir finans kurumunun kartı

el Cevab: Komisyon aracılık etme manasıyla caizdir. Fasit akitlere girmez. Alışverişin tamamlanmasından sonra taksitlendirme karşılığı ücretin arttırılarak kart müşterisine yansıtılması caiz olmaz.
Ama bu işlemi yapmak için bankanın işlem parası talep etmesi durumunda müşterinin işlem parasını kabul etmesi tabanına oturtulmuş bir taksitlendirme işlemi var .

Neticede mal satın almak için ödenen para artmıyor dolayısıyla peşin alınan mala taksit yapıldığında oluşacak mahzur yok.
Ama bu işlemi yapmak için hesabınızdan çekilecek parayla alakalı 3 defa da alma işlemi yapmak için eleman görevlendirip işlem yapmaya para isteniyor. İşlem kitabına uydurulmuş görünüyor tereddüt ediyorsanız bu tür hizmetleri almazsınız.

Mülahaza: Muhammed Akkurt
Şimdi ben bankadan 15 lira kredi çeksem 2 senede 17 lira ödeyeceğim. 15 liralık araba aldırsam yine 17 lira ödeyeceğim. Bu nasıl faiz değil... Ha taksitlendirmede normaldir diyorsanız kredi verenlerde taksit yapıyor.

el Cevab: Bir bankadan ya da şahıstan 15 lira alıp ona 17 lira olarak öderseniz; bu faiz olur.
Bir bankadan ya da şahıstan 100 dolar alıp 1 sene sonra yine 1000 dolar öderseniz (bu arada 1000 doların değeri tl olarak iner ya da çıkarsa da ) bu faiz olmaz.
-Bir bankadan ya da şahıstan piyasada peşin olarak 1000 tl ya da dolar olarak satılan bir şeyi 1200 tl 1 sene içinde geri ödenmek üzere ve taksitle alırsanız bu da faiz olmaz. Sadece malı biraz pahalı olarak almış olursunuz.

-Bir banka ya da şahıstan peşin ödersen 1000 tl ye 1 senede 5 taksitte ödersen 1200 tl ye bu malı sana satarım şeklindeki bir fiyatlandırma varken, birinci ya da ikinci seçeneği seçerek malı satın almak faiz olmaz.
-Bir banka ya da şahıstan peşin olarak 1000 tl ye bir malı satın alma anlaşması yapıp daha sonra bu akdi bozup taksitli seçeneğe geçerek daha fazla paraya tekrar satın almak faiz olmaz. Akdi bozmadan malın ücretini 200 tl daha fazla talep etmek de faiz olur.
Yine
, 1000 tl ye satın alınan bir malı ödemedeki gecikme sebebiyle fiyatına 200 tl eklemek faiz olur.
Aynı durumda mal sahibi müşteri ödemesini yapmadığı için beni zarar uğrattı diye mahkemeye veya bilir kişiye veya daha önceden belirlenmiş ödememe durumunda %... tazminat ödenir şeklinde bir anlaşma imzaladılarsa bu faiz olmaz.

Mülahaza: Muhammed Akkurt
Son sorum şudur. Bu katılım bankasındaki işlemlerin faiz olmadığını söyleyen alimler kimlerdir. Yani araba bankaya aldırılacak sonra banka bana satacak sonra ben bankaya taksitle borcumu ödeyeceğim. Tabi banka arabayı 17 ye alacak bana ise 20 ye satacak... Bunlar hangi alimlerdir.

el Cevab: Katılım bankalarının faiz almak ve vermek yerine kar zarar ortaklığı ve faizli muameleler dışında meşru alışveriş kurallarına uygun işlemler yapmaları;
İslamdaki alışveriş kuralları çerçevesinde geliştirilmiş çözümlerdir. Meşru olan islam fıkhi mezheplerinin fetvalarına uygun işlemlerle müslümanların alışveriş sorunlarına çözüm üretilmeye çalışılmıştır.
Yani; islam fıkhındaki meşru alışveriş kurallarına uyacak şekilde bankacılık işlemleri düzenlenmeye çalışılarak bankacılık yapılmaya çalışılmaktadır.

Dolayısıyla benim size yazdıklarım; ''hangi dayanaklara göre, banka vasıtasıyla yapılacak alışverişlerde haram işleme bulaşılmaz''ın ölçülerinin anlatımıdır, o kadar.

Yazdıklarım; ''bankaların bütün işlemleri meşrudur'' demek değildir.

Doğru kurallar yanlış uygulanırsa bile doğruluk ve meşruluk zemini kaybolur. O tabii başka bir durum. Yazdığım asıllar bütün islam fukahasının ortak kabulleridir.

Uygulamalardaki işlemler bankaların sahiplerinin, fıkıh konseylerindeki kontrolör ilim adamlarının ve müşterilerin sorumluluklarıdır.
Herhangi bir müslüman bankayla işlem yapacaksa, bu işlemler yerleşik bir hal alıncaya kadar, bir ilim adamına yapacağı işlemlerle ilgili bilgi vermeli ve hükmünü öğrenip öyle davranmalıdır.

Talik:
Finans ve katılım bankaları epeyce var. Bunlar genelde Kuveyt, Mısır ve Suudi Arabistandaki ilim adamları heyetlerinin islami ekonomi ve bankacılıkla alakalı fetvalarını referans alarak işlem yaptıklarını ifade ediyorlar.
-Mesela Mısırda iktisatçı-ekonomist islami ilimler uzmanları var. Bankalarının şeri işlemler bölümlerinde danışmanlık yapıyorlar. Yusuf el Karadavi, Ali Tantavi, Ali Cuma Muhammed mesela...


Mülahaza: Zé Sena
- Hocam, bu uygulamayla faiz diye bir şey ortadan kalkmış oluyor.

Yani Cenab-ı Allah faizi yasaklarken bizim bunu kitaba nasıl uyduracağımız konusunda zekamızı mı denemek istedi?
1400 yıl boyunca da böyle yapılabilirdi. Borç veren malı alıp anlaşmalı bir farkla karşıya satabilirdi ve kimse de faize bulaşmamış mis gibi yaşamış olurdu. Olmaz mıydı ki olmamış mı, ine satışı diye bir şey yapmamışlar mı? Farkı nedir finans kurumlarının satışından?
Tabi ben alim değilim. Ama ne kadar fetva alsan da kalbine danış diyor ya Rasul, kalbim mutmain olamıyor. Bir de normal bankalarda da kağıt üzerinde mal alım satımı oluyor gibi bir şey de duydum, doğruluğunu bilmiyorum.

el Cevab: Zé Sena
Bu bankalardan birisinin danışmanı yada anlaşmalı hocası değilim. Bu bankaların ülkelerinin vatandaşı da değilim. Bu insanlar dostlarım da değil.
-Sorulan soruya, sadece sorulduğu için cevap verdim.
Faiz nedir sorusunun cevabı aklınızda yok o zaman ki bu şekilde bir mülahaza yazmışsınız.
Alışverişle faiz işlemleri aynı düzlemde olan mal intikali ve menfaat işlemleridir. Bir sıfat oluşursa faiz bir sıfat oluşmazsa o işlem alışveriş diye isimlendirilir.
Sizin nitelemeniz şuna benziyor.
“Ben hangi durumda bir ilişki evlilik ilişkisi olur ve zina edilmiş olmazı açıklarken, sanki size buna göre kimse zina etmiyor olur diyorsunuz.
İcab ve kabul durumu oluşan her ilişki zina nitelemesi dışındadır, dediğimde bütün ilişkilerde birlikte olanlar icab ve kabul durumundadır demiş oluyorsunuz.

-O zaman sözün söylenmeyenlerini de hatırlatmak gerekiyor.
İcab ve kabul kadın ve erkeğin seninle evlenmeyi kabul ettim ifadelerini seslendirmeleridir. Bu şart oluşunca islam nikahı gerçekleşir. Kadının mağdur olmaması, her ikisinin de töhmet altında kalmaması için nikaha şahit tutulmalıdır. Bu ise tartışma konusu olmadığı için söylenmemiştir.”

Finans kurumlarının taksitli satışın caiz olan formatını kural haline getirip onunla faize düşme problemini aşmaları caizdir. İfade ettiğim budur. Yoksa faize düşme şartları oluştuğu halde faize faiz değildir denilmemektedir.
Faiz yiyenler Allah’a ve Rasulüne harp ilan etmiş olurlar ve faiz sahibi helak eden 7 büyük günahtan biridir. Allah muhafaza buyursun.
Diğer uygulamalardan bağımsız olarak cevaplıyorum. İpotek ya da tapu tescil işlemlerinin ödemenin tamamlanmasından sonraya bırakılması caizdir. Karşılıklı anlaşma ve ittifak vardır.
İpotek ya da tapu işleminin ödeme sonuna bırakılması faiz olmaz.

Mülahaza: Zé Sena
Cumartesi ashabının yaptığı da görünürde şeriatlerine aykırı değildi. Cumartesi günü çalışmıyor fakat mahsulü buldukları yol ile toplayabiliyorlardı. Fakat bu zekice hamleye rağmen azab onlara hak oldu. Oysa ki fıkıhlarına uygundu, cumartesi iş yapmıyorlardı... Fıkhına uydurunca zekat da vermeyebilir kişi, Yaptığı zina da olmayabilir lakin işin farklı bir boyutu da var ki o da imtihan.

el Cevab: ''Kitabına uydurulması'' tabirini yanlış algıladınız. Bundan kastım şuydu;
bankacılık temelde parayla para kazanmak, faizden para kazanmak ana esası üzerine kurulmuş bir sistem.
Gayri müslim ülkeler menşeli...
İslam dünyası gayri müslim hayat tarzı ve gereklerini zorunlu olarak içselleştirdi. Şimdi fırsat bulan müslümanlar bunların metodların daki haram unsurları nasıl düzenleyebiliriz de mahzurlarından kısmen kurtulabiliriz gayretinin içerisinde.

Bu çerçeve de faizsiz katılım bankaları kurulması fikri doğdu. Bunlar hem haram hem helal işlemler yapan zengin insanlar gibidir. Siz bir zenginle para ilişkisine girdiğinizde dini değerlerinizin izin verdiği çerçevede şöyle şöyle bir anlaşma yapsak olur mu diye bir şey talep ediyorsunuz. Zengin adam da işine geliyorsa benim açımdan mesele yok demiş oluyor. Çünkü faiz almasa da gene sizden para kazanıyor.

Para sahiplerinin kârlarını engellemeden bankacılık işlemlerinde kâr etmek mümkün müdür, mümkündür.
İşte islami bankacılık aslında bunu yapmaya çalışmaktadır. İslam daki alışverişle alakalı değerlere uyacak ama para sahibine de diğer yandan para kazandıracak bir modeldir bu adına islami bankacılık denilen projeler.

Dini değerlere uygun olması şartıyla, değerlerimize iman etmeyen müşriklerle para ve alışveriş ve ortaklık yapılması ittifakla caizidir.
Müslüman olup da dini değerlerimizle amel etmeyen günahkarlarla da meşru alışveriş standartlarında para ilişkisine girmekte yine ittifakla caizdir.
Yazdıklarınızdan ''kitabına uydurulması'' teşbihimi yanlış anladığınızı anladığım için bunları yazdım.

 

wife affair woman affair husbands that cheat
reasons married men cheat my wife cheated on me with my father want my wife to cheat
link how many women cheat on husbands why do wifes cheat
treatment of aids hiv treatments aids pictures
abortion methods dilatation and curettage hysteroscopy articles on abortion
Otel Tekstili antalya escort sakarya escort mersin escort gaziantep escort diyarbakir escort manisa escort bursa escort kayseri escort tekirdağ escort ankara escort adana escort ad?yaman escort afyon escort> ağrı escort ayd?n escort balıkesir escort çanakkale escort çorum escort denizli escort elaz?? escort erzurum escort eskişehir escort hatay escort istanbul escort izmir escort kocaeli escort konya escort kütahya escort malatya escort mardin escort muğla escort ordu escort samsun escort sivas escort tokat escort trabzon escort urfa escort van escort zonguldak escort batman escort şırnak escort osmaniye escort giresun escort ?sparta escort aksaray escort yozgat escort edirne escort düzce escort kastamonu escort uşak escort niğde escort rize escort amasya escort bolu escort alanya escort buca escort bornova escort izmit escort gebze escort fethiye escort bodrum escort manavgat escort alsancak escort kızılay escort eryaman escort sincan escort çorlu escort adana escort