Hit (6240) F-201

Karikatür Türevi Resimler Çizmenin Hükmü, Heykel Yapmanın Hükmü,Ev Ortamındaki Serbestlik Durumlarının Videolarının Kaydedilmesi, Kadınların Tesettürsüz Ya Da Çıplak Resim Ve Videolar Çektirmelerinin Hükmü,

İlim Dalı : Fıkıh Konusu : Edepler,Fotoğraf Çektirmek,Resim Çizmek
Soruyu Soran : Cevaplayan : Önder Nar
Cevaplayanın Mezhebi:
Ekleyen : /2020-04-15 Güncelleyen : Sümeyye Abacı/2023-07-24

Evde Tesettürle mi Bulunulmalıdır Yoksa Tesettürsüz Bulunulması Caiz midir, Kadınların Eşleri İçin Ya Da Kendileri İçin Süslenmelerinin Hükmü, Ev Ortamındaki Serbestlik Durumlarının Videolarının Kaydedilmesi Kadınların Tesettürsüz Ya Da Çıplak Resim Ve Videolar Çektirmelerinin Hükmü, Karikatür Türevi Resimler Çizmenin Hükmü, Heykel Yapmanın Hükmü

Soru: Çok klasik bir tartışma konusudur, islam'da heykel ve resim. İkisi fıkhi değerlendirmede ayrı mı mütalaa edilir? Suret ve canlı varlıkları resmetme kapsamına neler girer? Dini içerik de olsa çizgi filmler, eğitici öğretici kitap ve dergiler, oyuncaklar, giysilerdeki resimler, evde asılı fotoğraflar, tablolar, biblolar? Bu konudaki men edici hadisler nasıl yorumlanmalı? Eve melek girmeyeceği, çizilen surete can verilmekle azablandırılacağımız.

el Cevab: Bugünkü sosyal hayat ve gelişen teknolojik alt yapının hayatı kapsaması ve etki altına alması bu sorunun cevabını çok etkilemiştir. 
Bugün canlı varlıkların resimleri fotoğrafları çekilebiliyor. Video kayıtları yapılabiliyor. Canlı naklen yayınlar yapılabiliyor. Hayatla teknoloji ve getirdikleri iç içe girdi. 
-Bundan sonra fotoğraf caiz mi resim yapmak caiz mi  değil mi
-Haramın fotoğrafının çekilmesi ve yayınlanması mahzurlu nitelik ve kurgulu video ve filmlerin seyredilmesinin seyrettirilmesinin hükmü, evlerimizde bunların izlenmesi, çocuklarımızın bunlardan uzak tutulması konuşulmalı.
Eğitimde bilginin kitlelere ulaştırılmasında haberleşme vasıtalarında dini değerlerimizi bireysel ve toplumsal hayatımızda nasıl yaşıyorsak öyle yaşamaya devam etmeliyiz. Ve bunu basın yayın ve teknolojik alt yapının getirdiklerine de öylece yansıtmalıyız. Asrı saadetten beri devam edegeldiği şekliyle de resim yapmaktan çekinceli olmaya; heykel yapmaktan kesinlikle uzak durmaya, ev ve işyerlerimizde bu dini hassasiyetlerimizi bir yandan devam ettirmeye devam etmeliyiz. Ama tapınılacak ilah üretmekten çok, bir bilgi ve uzmanlık alanı haline gelen resim yapmak heykeltıraşlık sinema video fotoğraf ve teknolojik altyapılarının bilgilerini medeni bilgi olarak öğrenmemiz caizdir. Bunların mahzurlu görülen uygulamalarından bireysel ve toplumsal hayatımızda ise uzak durmaya devam etmeliyiz…

Kadınların Eşleri İçin Ya Da Kendileri İçin Süslenmelerinin Hükmü:

Ek 1;
 kadınların süslenmeleri, makyajlı dışarı çıkmaları ve dekolte kıyafetler giymeleri dar elbiselerle gezmeleri, erkeklere bu halleriyle görünmeleri caiz değildir. 
Ama aynı şeylerin bazıları sadece eşleri için bazıları da aile ortamında bazıları da ev ortamında caizdir. 
-Eşlerin baş başa olduklarındaki serbestlikleri, hemen hemen sınırsız olmakla birlikte, namaz kılacağı zaman kadın ve erkek örtünmek durumundadır.
Yanında başkası olduğunda örtünmek durumundadır. İbadetlerde örtünme emrinin gerekleri yapmak durumundadır. Çocuklarının yanındayken örneklik ve hassas olması gereken değerler vardır.

Bugünün ev ortamının ve günlük hayatın doğası; ev dışı ortamla çok sıkı ve sık iletişimin olmasıdır. Çocuklu bir evin dışarıyla iletişimi daha sık ve yoğundur.

Ek 2; şehir ve apartman hayatı daha bir evin içini evin dışına yakınlaştırmıştır. Karşı apartman ve pencereleri, yakın balkonlar, karşı karşıya olan dış kapılar vs evin içini dışından daha kolay görülür kılmaktadır. 
Çok sayıda evde çok sayıda insanın normalde görmemesi gereken haliyle kadınları görmesi durumu söz konusudur. 
Evlerin duvarlarındaki aile resimlerinde de onların bastırılmasında da çoğu kere sıkıntılı durumlar oluşabilmektedir.


Ev Ortamındaki Serbestlik Durumlarının Videolarının Kaydedilmesi Kadınların Tesettürsüz Ya Da Çıplak Resim Ve Videolar Çektirmelerinin Hükmü;

Oluşan bazı mahzurlar;
1-Örtünme kuralına uyulmayan ortamlarda arkadaşların genç kızların babaların annelerin çektikleri video ve fotolar net yoluyla başkalarının eline geçebilmektedir. 

2-Kaybolan, çalınan telefon satılan bilgisayar hddsi, dijital fotoğraf makinelerinin hafızaları, video kayıt kasetleri, nette özel ortamlarda paylaşılan (şifrelense bile ) foto ve videolar vasıtasıyla görmeleri haram olanların eline geçebilmektedir. 

3-Dikkatsizlik sebebiyle görmemeleri gerekenler tarafından görülmektedir. 

4-Netten veya telefonlar üzerinden yapılan açık ya da dekolte kıyafetlerle olan görüşmelere basit eklentilerle ulaşılabilmekte ve hem görüntülere hem konuşma detaylarına ulaşılabilmektedir.

5-Ev içi konuşmalar bile bitişik daireden rahatlıkla duyulmakta ya da ucuz dinleme aletleriyle dinlenebilmektedir.

6-Açık unutulan perde, kimse yok zannedilen karşı daire ya da uzak diye önemsenmeyen apartmandan yüksek ölçekli gözetleme aletleriyle izlenmek artık çok doğal olmuştur. Kayıt yapılması da yine kolay ve mümkün olmuştur.

7-Boşanılan eşler evlilik zamanlarının serbestliğinin video ve fotolarını başkalarına göstermekte internete vermektedir.

Kanaatimce kadınların içinde oldukları ahlaki çöküntü bugün kadınların kadınlara avretini göbek diz kapağından, kadınların erkeklere avretine rucu ettirmiştir. 
Eşlerine diğer kadınları anlatan fotolarını videolarını gösteren, evde gizli kamerayla misafirlerinin görüntülerini çeken insanlar türemiştir.

Bunları kötü kasıtla yapmayan ama hassasiyet zafiyetinden dolayı değişik sıkıntılara sebebiyet veren de çok sayıda kalbi temiz insan da vardır.


Ek 3; balkonda güneşlenebilir miyim, denize girebilir miyim, futbol maçı seyretmeye gidebilir miyim, bowling oynayabilir miyim, kayak yapabilir miyim, arkadaşlarımla mangal partisi yapabilir miyim?...

Evet yasak olmayan amellerin tamamını yapabilirsiniz ama başka bir mahzura düşmeden!

Çizgi filmler, geçmişin masalının yerini almıştır. 
Dergi yayınlamak bu zamanın iletişim aracıdır. Son yüzyılın tamamındaki hayat ve içeriğindeki bu gibi gelişmeler bugün internet ortamında capcanlı yaşamaktadır. 
Bibloların heykellerin sanat eserlerinin edinilmesinde korunmasında bazı ortamlarda (müze gibi) bir mahzur olmayabilir. Ama hayat bizim kontrolümüzdeyse eğer hayatın haşvında bunlara yer ayırmak lazım. Bunları bunlarla ilişkilerimizi kontrol altında tutmalıyız.

Mülahaza: Evde tesettürle mi bulunulmalıdır yoksa tesettürsüz bulunulması caiz midir?

Ek 4; bütün bu oluşmuş ve oluşma riski bulunan mahzurlara rağmen hala evde başörtüsüyle mi dolaşalım başörtüsüz mü dolaşalım? Ya da; evde biblo, duvarda fotoğraflarımız, buzdolabının üzerinde havalı genç kızlık fotolarımız, yatak odamızda ilk tanıştığımızda çektirdiğimiz ''o ağacın altını şimdi hatırlıyor musun'' yazılı ağaçla resimlerimizi asmak uygun mudur? diyorsanız,

Cevabım şudur
-Kıblenizde namaz esnasında biblo olmasın. 
-Evde örtüsüz dolaşabilirsiniz. 
-Rahmet melekleri tam insan ya da hayvan sureti olan eve girmezler. Örtünmediğiniz zamanlarda sizden meleklerin bazıları uzak durur. Amelleri yazan melekler yanınızdan asla ayrılmazlar. Şeytan da sizden haya etmez. Yüce Allah eşlerin birbirleriyle evlilik ilişkisini dinin yarısı kılmıştır. Caizdir, derim.

Mülahaza: Ayşe Reşad 
- Hocam ben anlayamadım daha açık olur musunuz? Mesela anlamadım bunca şeyden sonra; japon çizgi karakterler gibi figürler çizen kişi ne yapacak? Ya da resme kabiliyetli kişilerin yaptıkları portreler vs haram mı çizmesin mi? Suret ve canlı varlıkları resmetme kapsamına neler girer? Vb. Özür ile...

el Cevab: 
1- Karikatür ve türevleri ve çizgi film çizgileri yapmak caizdir. Çizgiler ve tasvirler ile içerik diyalogları dini değerlerimizle uyuşmuyorsa bu sebeple caizlik çizgisinden çıkar. 
Bazı cinsel içerik ve bilgilerin foto yerine çizgiyle tasvir edilmesi daha uygun olacağından böyle bir gereklilik varsa onda bile çizgi karakter kullanmak caiz olur. 
İnsanların cinsel dürtülerinin sömürülmesi ve eğlence için ise caiz olmaz.
 
2- Resim dili hiyeroglif, sumer dili kullanılması yazılması öğrenilmesi de caizdir. Çin dili resim dilidir mesela.

3- Portreler yapmakta asıl itibarıyla caizdir. Ama portresi yapılan şahıs ile çizenin birbirlerine bakmalarının caiz olması gerekir. Çizilen kadınsa çizenin kadın olması ve çizilen portrenin sahibinde kalması gerekir. Bilinmeyen kadın portreleri çizilmesi caizdir. Tabi başka bir mahzurlu duruma düşülmüyorsa. Bu cevaz özendirilmiş bir cevaz değildir. Tavsiye edilmiş bir fiil de değildir. Ama günümüzde çizim ve tasarım sanattır ve meslek olarak para kazandırmaktadır.
 
4-''Heykel yapımıyla alakalı bu suretleri yapanlar kıyamet günü azap edilecekler ve yaptıklarınızı hadi diriltin denilecek'' hadisi sebebiyle mahzurlu fiil işlemiş olurlar.
İnsan ve hayvan heykeli yapılması bu çerçevededir. İnsan hayvan melek cin gibi canlıların heykelleri yarım yapılırsa tam canlı yapılmadığından haramlıktan mekruhluğa fiilin hükmü düşebilir. 
Efendimiz Aişe (ra) a tam canlı suretinin üzerinde olduğu perdeyi keserek kullanmasına cevaz vermiştir.Bk.[1]

حدثنا علي بن عبد الله حدثنا سفيان قال سمعت عبد الرحمن بن القاسم وما بالمدينة يومئذ أفضل منه قال سمعت أبي
قال سمعت عائشة رضي الله عنها قدم رسول الله صلى الله عليه وسلم من سفر وقد سترت بقرام لي على سهوة لي فيها تماثيل فلما رآه رسول الله صلى الله عليه وسلم هتكه وقال أشد الناس عذابا يوم القيامة الذين يضاهون بخلق الله
قالت فجعلناه وسادة أو وسادتين

Hadisin benzer rivayetleri için Bk.[2]

حدثنا هناد حدثنا أبو معاوية عن داود بن أبي هند عن عزرة عن حميد بن عبد الرحمن الحميري عن سعد بن هشام عن عائشة قالت كان لنا قرام ستر فيه تماثيل على بابي فرآه رسول الله صلى الله عليه وسلم فقال انزعيه فإنه يذكرني الدنيا قالت وكان لنا سمل قطيفة تقول علمها من حرير كنا نلبسها قال أبو عيسى هذا حديث حسن صحيح غريب من هذا الوجه
----

حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة حدثنا وكيع عن أسامة بن زيد عن عبد الرحمن بن القاسم عن أبيه
عن عائشة قالت سترت سهوة لي تعني الداخل بستر فيه تصاوير فلما قدم النبي صلى الله عليه وسلم هتكه فجعلت منه منبوذتين فرأيت النبي صلى الله عليه وسلم متكئا على إحداهما

Bk.[3]

حدثنا سفيان عن الزهري عن القاسم بن محمد
عن عائشة دخل علي رسول الله صلى الله عليه وسلم وقد استترت بقرام فيه تماثيل فلما رآه تلون وجهه وقال مرة تغير وجهه وهتكه بيده وقال أشد الناس عذابا عند الله عز وجل يوم القيامة الذين يضاهون بخلق الله جل وعز أو يشبهون قال سفيان سواء 

Bk.[4]
5- Asrı saadette suretlerle alakalı yasaklamanın ve hassasiyetin sebebi insanların puta tapıcılıkla daha yakın döneme kadar ilişkilerinin olmasıydı. Kabir ziyaretlerinde de kabirdeki eski zamanlarda yaşamış salih insanlara tapanların varlığı sebebiyle bir müddet yasaklama getirilmişti. Daha sonra kabir ziyareti yasağı kalktı. Müminler kabir ziyaretiyle emredildiler. 
Suret çizmek de insanlar puta tapıcılık adeti sebebiyle yasaktı ama put bulundurulması ve yapılması yasağı kaldırılmadı. Yapımlı da yasaklı olmaya devam etmektedir.
 
6- Kabartma resim foto arası sanatsal çalışmalar da mubahlıkla haramlık arasında gidip gelmektedir. Namaz öğretmek için yapılsa caiz olabilecekken başka şeyler ve inançların temsili için yapıldığında haramlaşırlar.

7- Başka din ya da inançların mensuplarının ev iş ya da ibadethanelerinde bulunduracakları heykel vs şeylere ilişilmez. Ama devleti açıktan puta tapılmasına yasak getirebilir.
 
8- İçinde put olan bir ev ya da işyerinde namaz kılınabilir. Kasıtlı olarak kıbleye konulmadığı sürece put olan bir ortamda da namaz kılınabilir.

Evimizde Oturduğumuz Odalarda Resim Bulundurmanın Hükmü, Resim Bulundurulan Odada Namaz Kılmanın Hükmü, Rahmet Meleklerinin Evden Uzaklaştığı İle İlgili Rivayetler Ve Kaynakları İçin Tıklayınız:


[1] el Buhari, es Sahih, Kitabu'l-libas H no: 5610
[2] et Tirmizi, es Sünen H no: 2468
[3] İbn Mace,es Sünen, H no: 3653
[4] Ahmed b Hanbel,el Musned Hno: 23561

 

Otel Tekstili antalya escort sakarya escort mersin escort gaziantep escort diyarbakir escort manisa escort bursa escort kayseri escort tekirdağ escort ankara escort adana escort ad?yaman escort afyon escort> ağrı escort ayd?n escort balıkesir escort çanakkale escort çorum escort denizli escort elaz?? escort erzurum escort eskişehir escort hatay escort istanbul escort izmir escort kocaeli escort konya escort kütahya escort malatya escort mardin escort muğla escort ordu escort samsun escort sivas escort tokat escort trabzon escort urfa escort van escort zonguldak escort batman escort şırnak escort osmaniye escort giresun escort ?sparta escort aksaray escort yozgat escort edirne escort düzce escort kastamonu escort uşak escort niğde escort rize escort amasya escort bolu escort alanya escort buca escort bornova escort izmit escort gebze escort fethiye escort bodrum escort manavgat escort alsancak escort kızılay escort eryaman escort sincan escort çorlu escort adana escort