Hit (9547) F-1196

Berat Gecesi Hakkında Bilgi, Kandil Kutlamanın Hükmü

İlim Dalı : Fıkıh Konusu :
Soruyu Soran : Cevaplayan : Önder Nar
Cevaplayanın Mezhebi:
Ekleyen : /2017-12-10 Güncelleyen : /2020-04-07
Soru: Kandiller kutlanır mı?
el Cevab: Kutlanması mübahtır.
 
Mülahaza: Kandiller (yani hadislerde faziletli oldukları haber verilen gece ve gündüz ve zamanlar) ihya edilir mi?
 
el Cevab: Evet
 
Mülahaza: Sahabei kiram ihya etmiş midir?
el Cevab: Evet peygamberimiz, sahabe ve sonraki müminler ihya etmişlerdir.
Bir alttaki ve onun altındaki soruları ve cevaplarını lütfen inceleyiniz.
 
Eleştiri (A.U.): Allah'tan korkun fetva veren kişi aynı zamanda Allah adına konuşuyor demektir. Kandil İslamda yoktur sahabe ikram kutlamamışlardır. İslamda Kuran ve sahih sünnetle sabit 2 gece var onlarda miraç ve kadir gecesi.
 
el Cevab: Berat Kandili (Şaban ayının yarısının gündüz ve gecesi)nin oruçla ve nafile namazla ve zikirle ihya edilmesinin delilleri:

I-Berat Gecesinin faziletleri:
1- Muaz b. Cebel (ra)dan:
Allah Teala şaban ayının yarının gecesinde kalplere bakar, müşriklere rahmet etmez ve kalplerinde düşmanlık dolu yaşayanlara merhamet etmez, onları affetmez. Diğer herkes rahmetten nasibini alır.
 
يطلع الله على خلقه في ليلة النصف من شعبان فيغفر لجميع خلقه إلا لمشرك أو مشاحن
 
et Tabarani, el Mucem el Evsat, H. No: 6967; el Beyhaki, Şuabu'l İman, H. No: 3674; İbn Ebi Asım, es Sünne, H.No: 512;
 
2- Abdullah b. Amr (ra) dan:
Allah Teala Şaban ayının yarısın gecesinde kullarına nazar eder, başkalarına kalbinde düşmanlık besleyenlerle adam öldürenler hariç diğer kullarına rahmet eder.
 
أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ يَطَّلِعُ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ إِلَى خَلْقِهِ لَيْلَةَ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَيَغْفِرُ لِعِبَادِهِ إِلَّا لِاثْنَيْنِ مُشَاحِنٍ وَقَاتِلِ نَفْسٍ
 
Ahmed b. Hanbel, el Müsned, H. No: 6353; 6642;
 
3- Ebu Musa el Eşari (ra) dan:
Allah teala Şaban ayının yarısın gecesinde kullarına nazar eder, başkalarına kalbinde düşmanlık besleyenlerle müşrikler hariç diğer kullarına rahmet eder.
 
عَنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِنَّ اللَّهَ لَيَطَّلِعُ فِي لَيْلَةِ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَيَغْفِرُ لِجَمِيعِ خَلْقِهِ إِلَّا لِمُشْرِكٍ أَوْ مُشَاحِنٍ
İbn Mace, es Sünen h no: 1390

II-Peygamberimizin Bu Geceyi İbadetle Geçirmesi:
Aişe (ra) dan:
Cebrail bana geldi ve Şaban ayının yarısının gecesinde Allah’ın utekası vardır. Bu gece geldiğinde azaptan azad edilirler. Sayıları kelb kabilesinin koyunlarının tüylerinin adedinden az olmaz. Bu gece de sadece müşrikler ve kalplerinde nefret ve düşmanlık taşıyanlar, sılai rahimi terkedenler, yeryüzünde böbürlenerek gezenler, içki bağımlısı olanlar bu halleri devam ettikçe affa mazhar olmazlar, buyurdular… Sonra izin isteyip ibadetle meşgul oldular. Secde de o kadar uzun durdular ki korkup ellerine ve karnına dokundum bir şey mi oldu diye hareket edince ne dediğini duydum.
 
أعوذ بعفوك من عقابك ، وأعوذ برضاك من سخطك ، وأعوذ بك منك ، جل وجهك ، لا أحصي ثناء عليك أنت كما أثنيت على نفسك

Azabından affına sığınıyorum, bana gazap etmenden rızana sığınıyorum, senden (imtihan etmenden) sana sığınıyorum (yardımını niyaz ediyorum), Ey rabbim zatın pek yücedir. Seni övmeye takat yetiremem. Ancak sen zatını nasıl övdüysen ben de onu söyler tekrar eder de seni överim, diyordu.
Sabahleyin bu duyduklarımı ona söyleyince onları duydun mu çok iyi, bunları muhafaza et ve başkalarına da öğret bana da Cebrail öğretti dedi ve secdelerimde bu duaları etmemi bana tembihledi.
 
يا عائشة أكنت تخافين أن يحيف الله عليك ورسوله ، بل أتاني جبريل عليه السلام ، فقال : هذه الليلة ليلة النصف من شعبان ولله فيها عتقاء من النار بعدد شعور غنم كلب ، لا ينظر الله فيها إلى مشرك ، ولا إلى مشاحن ، ولا إلى قاطع رحم ، ولا إلى مسبل ، ولا إلى عاق لوالديه ، ولا إلى مدمن خمر » قال : ثم وضع عنه ثوبيه ، فقال لي : « يا عائشة تأذنين لي في قيام هذه الليلة ؟ » ، فقلت : نعم بأبي وأمي ، فقام فسجد ليلا طويلا حتى ظننت أنه قبض فقمت ألتمسه ، ووضعت يدي على باطن قدميه فتحرك ففرحت وسمعته يقول في سجوده : « أعوذ بعفوك من عقابك ، وأعوذ برضاك من سخطك ، وأعوذ بك منك ، جل وجهك ، لا أحصي ثناء عليك أنت كما أثنيت على نفسك » ، فلما أصبح ذكرتهن له فقال : « يا عائشة تعلمتهن ؟ » ، فقلت : نعم ، فقال : « تعلميهن وعلميهن ، فإن جبريل عليه السلام علمنيهن وأمرني أن أرددهن في السجود
 
-et Tirmizi, es Sünen, I.143; İbn Mace, es Sünen, H no: 1389;
-el Beyhaki, Şuabu'l İman, H. No: 3664; 3666; 3667; 3678.
-Ahmed b. Hanbel el Müsned, H. No: 24825
 
III-Peygamberimizin Bugünün Oruçla Ve Gecesinin İbadetle Geçirilmesini Teşvik Etmesi:
1- Ali b. Ebu Talib (ra) dan:
Peygamberimiz; Şaban ayının yarısının gündüzünde oruç tutun gecesini ihya edin, yüce Allah bu gece dünya semasına iner güneş doğuncaya kadar sema da seslenilir ki: istiğfar eden olursa affederim, rızık genişliği isteyene rızkına genişlik vereyim, bir derde düşmüş olanları o dertten kurtarayım...''
 
إِذَا كَانَتْ لَيْلَةُ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَقُومُوا لَيْلَهَا وَصُومُوا نَهَارَهَا فَإِنَّ اللَّهَ يَنْزِلُ فِيهَا لِغُرُوبِ الشَّمْسِ إِلَى سَمَاءِ الدُّنْيَا فَيَقُولُ أَلَا مِنْ مُسْتَغْفِرٍ لِي فَأَغْفِرَ لَهُ أَلَا مُسْتَرْزِقٌ فَأَرْزُقَهُ أَلَا مُبْتَلًى فَأُعَافِيَهُ أَلَا كَذَا أَلَا كَذَا حَتَّى يَطْلُعَ الْفَجْرُ
 
el Beyhaki, Şuabul İman H. No: 3664; ed Deylemi, Müsned Firdevs, H. No: 1007
 
2- Osman b. Ebi'l As (ra) dan:
Şaban ayının yarısı gelince gecesinde semada Allah katından bir münadi seslenir: "af dileyen var mı af edeyim. İsteyen var mı vereyim... Kim bu gece de bir şey isterse o ona verilir. Zina eden ve müşrikler hariç.''
 
إذا كان ليلة النصف من شعبان نادى مناد : هل من مستغفر فأغفر له ، هل من سائل فأعطيه فلا يسأل أحد شيئا إلا أعطي إلا زانية بفرجها أو مشرك
 
el Beyhaki, Şuabul İman, H. No: 3676
 
IV. Berat Gecesinde O Sene Doğacak Olan Çocukların, Ölecek Olanların, Rızıkların Yazılması Rivayeti:
Aişe (ra) dan:
Peygamberimiz bu gece nedir biliyor musun dedi. Şaban ayının yarısının gecesini kastediyordu. Bu gece de ne olur dedim. Bu gece de bu sene doğacaklar, ölecekler, rızıklar yazılır buyurdular...''
 
عن عائشة عن النبي صلى الله عليه وسلم قال : " هل تدرين ما هذه الليل ؟ " يعني ليلة النصف من شعبان قالت : ما فيها يا رسول الله فقال : " فيها أن يكتب كل مولود من بني آدم في هذه السنة وفيها أن يكتب كل هالك من بني آدم في هذه السنة وفيها ترفع أعمالهم وفيها تنزل أرزاقهم " . فقالت : يا رسول الله ما من أحد يدخل الجنة إلا برحمة الله تعالى ؟ فقال : " ما من أحد يدخل الجنة إلا برحمة الله تعالى " . ثلاثا . قلت : ولا أنت يا رسول الله ؟ فوضع يده على هامته فقال : " ولا أنا إلا أن يتغمدني الله برحمته " . يقولها ثلاث مرات
 
el Beyhaki, Fadailul Evkat, H no:27
Ayrıca bk. Ali el Kari, Mirkatul Mefatih Şerh Mişkat el Mesabih, H. No: 1305
 
Eleştiri: (A.U)
Bu hadislerin hepsi zayıftır zayıf hadislerde hüküm çıkmaz. Tabi aralarda uydurmada var.
 
el Cevab:
Sayın A. U. hangileri mevzu, hangileri zayıf delilleriyle belirtir misiniz?
 
''Fetva veren kişi Allah adına konuşmaz. Bu nasıl bir laftır.
Fetva; Müfti'nin delilleri araştırıp inceledikten sonra birikimi çerçevesinde hakkında ayet ya da hadis olmayan bir konuda belirttiği -delillerle desteklediği- kanaatidir.
Bir konu hakkında nas varsa (ayet ya da hadis) orada ictihad olmaz.
Müfti’nin fetvası da Allah adına konuşmak değildir. Allah'ın dinin de Allah ve Rasulünün izni ve emriyle kanaat izhar etmesidir.
 
ELEŞTİRİ:
Deliller ortada zaten bir hadisin zayıf veya uydurma olduğu biliniyor. Delil istiyorsanız rical kitaplarına bakabilirsiniz. Fetva veren kişi Allah adına konuşur çünkü Rabbimiz: "Nahl 116. Ayet: Dillerinizin uydurduğu yalana dayanarak «Bu helâldir, şu da haramdır» demeyin, çünkü Allah´a karşı yalan uydurmuş oluyorsunuz. Kuşkusuz Allah´a karşı yalan uyduranlar kurtuluşa eremezler" buyuruyor.
Ama madem delil istediniz buyrun;
Berat Kandili
Berat kandili, Şaban ayının ortasında olan 15. geceye denilmektedir. Bu gecenin fazileti ile ilgili zayıf ve uydurma bazı rivayetler gelmiştir. Örnek olarak bir kaçını zikredelim.
 
Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘…Allah-u Teâlâ, Şaban ayının on beşinci gecesi dünya semasına iner ve Kelb kabilesinin koyunlarının kılları sayısından daha çok günahları veya günah işleyenleri bağışlar’ buyurdu.”
(Tirmizi 739 İbni Mace 1389)
 
Ali (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Allah Rasulü (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Şaban ayının on beşinci günü olunca, oruç tutan kişi gecesini de ibadetle geçirsin’ buyurdu.”
(İbni Mace 1388, Beyhaki Şuabu’l-İman 3542, İbnu’l-Cevzi el-İlelu’l-Mutenahiye 2/71)
 
Bu hadis hakkında İmam Busiri (Rahmetullahi Aleyh) şöyle demiştir: “Bu rivayetin senedinde İbni Ebi Sebure vardır. İmam Ahmed bin Hanbel ve Yahya İbni Ma’in (Rahmetullahi Aleyh), bu adamın hadis uyduran bir kimse olduğunu söylediler.”
(Busiri 2/10)
 
Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Bu gecede Âdemoğlundan her doğacak ve ölecek olan yazılır ve yine bu gecede onların amelleri yükselir ve rızıkları iner’ buyurdu.”
(Beyhaki Davud’ul-Kebir, Ebu Şame el-Baisu Ala İnkari’l-Bida’i Ve’l-Havadisi 35)
 
Bu hadis hakkında imam Beyhaki (Rahmetullahi Aleyh) şöyle demiştir: “Bu hadisin senedinde hiç kimsenin tanımadığı meçhul olan kimseler vardır.”(Beyhaki)
 
Ebu Şame (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi: “Bu gecelerin fazileti ile senenin diğer geceleri arasında hiçbir fark yoktur!”
(Ebu Şame el-Baisu Ala inkari’l-Bida’i ve’l-Havadisi 35)
Ancak bu hadislerin hiç birisi sahih değildir. Şaban ayının 15. gecesi hakkında şöyle bir sahih hadis vardır:
 
Ebu Musa el-Eşari (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Şüphesiz Allah-u Teâlâ Şaban ayının on beşinci gecesi (kullarına) bakar ve yarattıklarından hepsini mağfiret eder. Yalnız kendisine şirk koşanı ve düşmanlık eden, kin ve husumet besleyene mağfiret etmez’ buyurdu.”
(İbni Mace 1390)
 
Berat Kandilinde Kılınan Namaz
Büyük âlim Ali İbni İbrahim (Rahmetullahi Aleyh) bu namaz hakkında şöyle demiştir:
“Şaban ayının ortasında, geceleyin kılmak için uydurulan bu namazda, onar defa ihlâs suresi okumak suretiyle cemaatle kılınıyor. Cuma ve Bayram namazlarından daha fazla önem verilen, yüz rek’atlık elfiye namazına gelince, hakkında ancak ya zayıf ya da uydurma haber veya eser gelmiştir.
İmam Gazali’nin İhyayu Ulumu’d-Din isimli kitabında bu hadislere sahih demesine aldanmayın.”
(Muhammed Tahir bin Ali el-Hindi Tezkiraiu’l-Mevdua 45)
 
Hafız İraki (Rahmetullahi Aleyh) şöyle demiştir: “Berat gececinde kılınan namaz hakkındaki hadisler batıldır.”
(Şukayri Es-Sünenü ve’l-Mubtede’at 144)
 
İbnu’l-Cevzi (Rahmetullahi Aleyh)’de şöyle demiştir: “Şüphesiz bu namaz uydurmadır.”
(İbnu’l-Cevzi el-Mevdu’at 2/127)
Şeyhu’l-İslam ibni Teymiyye (Rahmetullahi Aleyh)’de buna benzer sözler söylemiştir.
(İktidau’s-Sıtatu’l-Mustakim 2/632, 639)
 
Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Her kim, bu işimizde (dinimizde) onda olmayan bir şeyi ihdâs ederse, o ihdâs ettiği şey, ondan reddolunmuştur (batıldır)’ buyurdu.”
(Buhari, Müslim, İbni Mace, Ebu Davud)
Buna binaen, sahih hadislere dayanmayan herhangi bir amel manevi bir gıda olamaz!
 
Eleştiriniz1-  (Fetva Veren Allah Adına Fetva Verir İddianız Hakkında)
Delil gösterdiğiniz ayet;
 
إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنزِيرِ وَمَا أُهِلَّ لِغَيْرِ اللَّهِ بِهِ ۖ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلَا عَادٍ فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ (115) وَلَا تَقُولُوا لِمَا تَصِفُ أَلْسِنَتُكُمُ الْكَذِبَ هَٰذَا حَلَالٌ وَهَٰذَا حَرَامٌ لِّتَفْتَرُوا عَلَى اللَّهِ الْكَذِبَ ۚ إِنَّ الَّذِينَ يَفْتَرُونَ عَلَى اللَّهِ الْكَذِبَ لَا يُفْلِحُونَ (116)
 
Delil olma açısı olarak ta şöyle demişsiniz;
Fetva veren kişi Allah adına konuşur çünkü Rabbimiz: "Nahl 116.Ayet: Dillerinizin uydurduğu yalana dayanarak «Bu helâldir, şu da haramdır» demeyin, çünkü Allah´a karşı yalan uydurmuş oluyorsunuz. Kuşkusuz Allah´a karşı yalan uyduranlar kurtuluşa eremezler" buyuruyor.)
 
Cevabım;
Ayet harama helal diyenler allaha iftira atmış olurlar, manasındadır.
Ben ise Fetva veren bir insanın Allah adına konuştuğunu iddia etmenize delil istedim.
Fetva hakkında nas olmayan konularda kuran ve sünnete bakarak bir ilim adamının kanaat izhar etmesidir. Bu kanaat a fetva ya da ictihad denilir.
Sizin fetva veren Allah adına konuşmuş olur iddianıza delil gösterdiğiniz ayet ise Allaha iftira edenler hakkındadır. Dinde aksi hüküm açıkça ifade edilmiş bir konuda kurana ya da sünnete aykırı hüküm veren birisi elbette müfteridir ve bu fiil küfürdür.
 
-Kadı hüküm verirken Allah adına değil kendi ictihadıyla karar verir.
-Anlaşma imzalayan Müslüman lider Halife Allah adına değil kendileri adına ahd verilirler.
Kendinizi tekrar kontrol edin.
 
Eleştiniz 2   :Eleştirilerin Özeti (berat kandili hadisleri hakkındaki yazdıklarınız)
özet:
1-berat kandili hakkında zayıf ve uydurma hadisler gelmiştir.
2-Bu hadislerin hiçbiri sahih değildir
3-Berat kandilinde kılınan namaz ....(örneğin 100 rekatlık)uydurmadır....İmam Gazali’nin İhyayu Ulumu’d-Din isimli kitabında bu hadislere sahih demesine aldanmayın.”
4-Şeyhu’l-İslam ibni Teymiyye (Rahmetullahi Aleyh)’de buna benzer sözler söylemiştir.(İktidau’s-Sıtatu’l-Mustakim 2/632, 639)
5-Buna binaen, sahih hadislere dayanmayan herhangi bir amel manevi bir gıda olamaz!
-----------------------
yukarıdaki 5 maddede görüşlerinizi özetledim.
 
ELEŞTİRİ ( A.U ):
Helale haram diyenler Allaha iftira etmiş oluyor diyorsunuz hem de bu kişinin Allah adına konuşmadığını iddia ediyorsunuz bu ne çelişkidir?
Beraat kandili hadislerinin uydurma ve zayıf olduğuyla ilgili delil istediniz getirdim cevap bekliyorum.
 
5 Eleştirinize Cevabım:
C1. ve C2.
1. iddia: berat kandili hakkında zayıf ve uydurma hadisler gelmiştir.
2. iddia: Bu hadislerin hiçbiri sahih değildir
 
C1--Berat kandili hakkında zayıf ve uydurma hadisler gelmiştir. Sözünüz doğrudur. Ama eksiktir. Bunu zaten önceki cevaplarımda birden fazla defa ifade etmiştim.
Doğrusu:  berat kandili hakkında sahih (ya da hasen), zayıf ve uydurma hadisler gelmiştir, olmalıdır.
 
Öncelikle hadislerin hakkında zayıftır sahihtir ve ya zayıftır demek ictihadidir.  İmam Buhari gibi bir muhaddisin sahihtir ictihadında bulunarak es sahihine aldığı 150 kadar hadisi, ed Darekutni hem sened hem metin (dirayet) yönünden eleştirmişlerdir. Bu, ilim ehlince bilinen bir durumdur.
 
Yani hadis rivayetlerine zayıf hasen ya da sahih demek ictihaddır. Bu rivayetlerden bazılarını tashih edenler de vardır. Zayıfdır diyenler cerh ve tadil ulemasının müteşeddid diye bilinen ricalinden olanlardır.
 
-İddia 2 (bu hadislerin hiçbiri sahih değildir )demişsiniz.
 
---Bu ifadeyi ancak bütün hadis mecmualarını tarayan birisi söyleyebilir. Siz hangilerini taradınız ki bu büyük iddiada bulunuyorsunuz.
---Bu yazdığınız cümlenin aynısını bu konu hakkında görüş belirten çok sayıda ilim adamı söylemişlerdir.
Ama bir farkla ki ona dikkat etmeden alıntı yapmışsınız. Bu genellemeyle değil bu Şaban ayının yarısının gecesinin özel namazı hakkında bu sözü İmam eş-Şevkani kullanmıştır.
''Bu gecenin namazı hakkındaki rivayet olunan rivayetlerinin tamamı batıldır ve mevzudur''.  Ama sizin genellemenizle değil. Bu gece de kılınması övüldüğü iddia edilen 100 ya da 1000 rekatlik namazın delili olarak sunulan rivayetler hakkında bunu söylemiştir.
eş Şevkani, bir hadis otoritesidir ve lafı özenli ve dikkatlidir.
 
’Leyleten nısf min şa’ban’’  rivayetlerinin hadis alimleri tarafından tashih edilenler vardır.
Bunun ispat edilmesi sizin konu hakkında ve bu yazdığınız rivayetler den hiçbirisi sahih değildir iddianızı çürütmeye yetecektir.
 
Örneğin; naklettiğim 1. hadis Muaz b. Cebel hadisidir.
Muaz b. Cebel hadisi bunlardan birisidir.
1- Muaz b. Cebel (ra) dan:
Allah Teala Şaban ayının yarısının gecesinde kalplere bakar, Müşriklere rahmet etmez ve kalplerinde düşmanlık dolu yaşayanlara merhamet etmez, onları affetmez. Diğer herkes rahmetten nasibini alır.
 
يطلع الله على خلقه في ليلة النصف من شعبان فيغفر لجميع خلقه إلا لمشرك أو مشاحن
 
Muaz hadisini;
et Tabarani, el Mucem el Evsat, H. No: 6967; el Beyhaki, Şuabu'l iman, H. No: 3674; İbn Ebi Asım, es Sünne, H. No: 512; Ebu Nuaym el İsbahani, Hilyetul Evliya V. 191; el Heytemi, Mecmauz zevaid, VIII.65 rivayet etmişlerdir.
 
İbn Hıbban’ın bu rivayeti ''es sahih'' adını verdiği eserinde rivayet etmesinin yanı sıra,
hadis hafızlarından el Heytemi, İbn Teymiyye, (o'nun Ahmed b. Hanbel’den nakli) ve el Elbani bu rivayetin sahih olduğunu söylemektedirler. Hadis hafızlarının bu sözleri sizin bu iddianızın hatalı olduğunu size gösterse gerektir.
 
el Heytemi'nin Sözü:
Bu rivayet hakkında el Heytemi:'' İbn Hıbban'ın es Sahih'inde ve et Tabarani' nin el Kebir ve Evsat'ın da naklettilkleri Muaz b. Cebel rivayetinin ricali sika ravilerdir.'' demiştir.
el Heytemi, Mecmauz Zevaid, VIII.65
 
İbn Teymiyyenin Sözü:
Selefi ilim adamlarının üstadı İbn Teymiyye de ‘’leyleten nısf min şaban’’ hadislerinin aslının olduğunu ıktıdaus sırat el mustakim isimli eserinde belirterek şöyle der:
''leyleten nısf min şaban, şaban ayının yarısının gecesinin fazileti hakkında merfu hadisler ve asar vardır. Bu gece diğer gecelerden daha faziletlidir... ashabımızın çoğunluğu (hanbelileri kasdediyor) ve diğer ilim ehlinin çoğunluğu bu gecenin faziletli gecelerden olduğuna kanidir. Konu hakkında nakledilen çok sayıda hadise nazaran Ahmed b. Hanbel de bu kanaattedir.''
bk. İbn Teymiyye,  İktıdaus Sırat el Mustakim fi Muhalefet Ashabil Cahim. s. 145
 
el Elbani'nin Sözü:
Selefi ilim adamlarından Nasıruddin el Elbani de Muaz ve Ebu Bekr (ra) dan rivayet olunan bu hadislerin ''Sahih'' olduğunu söylemiştir.
Bkz. el Elbani, es Sırat el Mustakim, Tahkiki, s.49, Dipnot 1
 
Gerek İbn hibban’ın gerek hafız el Heysemi’nin gerekse de selefi Hanbeli ibn Teymiyye selefi muhaddis el Elbani’nin ifadeleri konu hakkında sahih ya da hasen li zatihi derecesinde hadisler olduğuna delildir.
 
1. ve ikinci iddialarınızı yan yana koyup alıntılarınızdan bir cümleyi de altına koyacağım ki yaptığınız alıntıyı bile dikkatle okumadığınızı gözlemleyin.
 
1. iddia: berat kandili hakkında zayıf ve uydurma hadisler gelmiştir.
2. iddia: Bu hadislerin hiçbiri sahih değildir
 Ancak bu hadislerin hiç birisi sahih değildir. Şaban ayının 15. gecesi hakkında şöyle bir sahih hadis vardır:
 
Size Eleştirim: şaban ayının 15. gecesi hakkında sahih hadis vardır naklini yapıyorsunuz ama detayı yok.
1. ve 2. iddianızda şaban ayının yarısının gece ve gündüzünün hakkında zayıf ve mevzu hadisler var diyor sonra da sahih hadis olduğunu söyleyen birisi olduğunu naklederek çelişkiye düşüyorsunuz.
 
3. iddianız;
3-Berat kandilinde kılınan namaz... (örneğin 100 rekatlık) uydurmadır... İmam Gazali’nin İhyau Ulumu’d-Din isimli kitabında bu hadislere sahih demesine aldanmayın.”
 
Cevabım:
Bu gecede kılınacak namazla alakalı rivayetlerin sahih olduğunu söylemedim.
Bu ve benzer gecelerde nafile namaz kılmak, kuran okumak, zikretmek, dua etmek tefekkür etmek bütün bu fiillerin asılları sünnette var olması boyutuyla sünnettir, caizdir.
Kim bu gecelerde biraz daha fazla ibadet ve taatla meşgul olup bu geceleri ihya etmenin faziletini kasdederse maksut halil olmuş olur.
Bu gecelerdeki namazlarla alakalı rivayetlere girmeyeceğim. İnşallah başka bir zaman onların kritiğini yaparız.
 
4. iddianız:
(Şeyhu’l-İslam ibni Teymiyye (Rahmetullahi Aleyh)’de buna benzer sözler söylemiştir.(İktidau’s-Sıtatu’l-Mustakim 2/632, 639)...)
 
Cevabım: İbn Teymiyye Sufiyyeye ve bidatlere karşı belirli bir tavrı olan bir ilim adamıdır. Buna rağmen leyleten nısf min şaban'ın faziiletini isbat eden alimlerdendir. Esasen kendisi de bir sufidir. Ama İbn Arabi karşıtı bir sufidir. Abdulkadir Geylani'nin sevenlerindendir.
Sizin muğlak bıraktığınız ve sanki leyleten nısf min şaban' ın fazileti hakkında hurafe diyormuş gibi bir şekilde andığınız gibi değildir kanaati...
Yukarda görüşünü yazdığımdan burada tekrar etmeyeceğim.
 
Kaynaklarınız Hakkında Bir İki Not:
Kopyala yapıştır yaptığınız metni muhtemelen bir selefi meşrep kaynaktan almışsınız. Ama onları da tercüme edenler ve sayfayı idare edenler düzgün anlamadıkları gibi sizde anlamamışsınız.
http://www.hadisler.com/yazdir.asp?id=2396 
 
Bir kaynak verilirken özellikle hadis veriyorsanız Türkçesini ve Arapçasını da verin ki aslı var mı yok mu bakabilelim.
--Kaynakları yazarken bir Alimin birden fazla eseri varsa mutlaka eserin ismi de verilmelidir. Ama siz üşenip eserlerin isimlerini yazmamışsınız.
Mesela, Busiri 2/10 yazmışsınız siz bu şahsın eserini gördünüz mü, incelediniz mi? Ben esere sahibim ama sizin eseri gördüğünüzden bile şüpheliyim. Görseniz yazardınız ismini.
 
Beyhaki Davud’ul-Kebir diye bir eseri mi var. :)
Kopyala yapıştır yaptığınız sitenin sorumlularını da uyarın selefilik adına utanç verici bir paylaşım olmuş.
 
Eskilerin dediği gibi
''Mukallid taklid ettiği adamı körü körüne taklid eder. Kendisi muhakkik geçinse bile''
Allah; dininde ne dediğini nereden aldığını bile bilmeden ileri geri büyük iddialarda bulunarak konuşanlar dan razı olmaz.
 
Kaynaklarınızın Listesi
Tirmizi Kitap İsmi Yok 739
İbni Mace Kitap İsmi Yok 1389)
İbni Mace Kitap İsmi Yok 1388,
Beyhaki Şuabu’l-İman 3542,
İbnu’l-Cevzi El-İlelu’l-Mutenahiye 2/71)
Busiri Kitap İsmi Yok 2/10)
Beyhaki Davud’ul-Kebir, Kitap İsmi Yanlış Yazılmış Sayfası Yazılmamış
Ebu Şame El-Baisu Ala İnkari’l-Bida’i Ve’l-Havadisi 35)
Muhanmed Tahir Bin Ali El-Hindi Tezkiraiu’l-Mevdua 45)
Şukayri Es-Sünenü Ve’l-Mubtede’at 144)
İktidau’s-Sıtatu’l-Mustakim 2/632, 639)
Buhari, Kitap İsmi Yok
Müslim, Kitap İsmi Yok
İbni Mace, Kitap İsmi Yok
Ebu Davud Kitap İsmi Yok
Otel Tekstili antalya escort sakarya escort mersin escort gaziantep escort diyarbakir escort manisa escort bursa escort kayseri escort tekirdağ escort ankara escort adana escort ad?yaman escort afyon escort> ağrı escort ayd?n escort balıkesir escort çanakkale escort çorum escort denizli escort elaz?? escort erzurum escort eskişehir escort hatay escort istanbul escort izmir escort kocaeli escort konya escort kütahya escort malatya escort mardin escort muğla escort ordu escort samsun escort sivas escort tokat escort trabzon escort urfa escort van escort zonguldak escort batman escort şırnak escort osmaniye escort giresun escort ?sparta escort aksaray escort yozgat escort edirne escort düzce escort kastamonu escort uşak escort niğde escort rize escort amasya escort bolu escort alanya escort buca escort bornova escort izmit escort gebze escort fethiye escort bodrum escort manavgat escort alsancak escort kızılay escort eryaman escort sincan escort çorlu escort adana escort